Otvorenje 8. salona crno-bijele fotografije 100+1 Rijeka

Nastavljajući tradiciju organizacije salona crno-bijele fotografije 100+1, jedinstvenog kako po konceptu tako i po visokim estetskim kriterijima Foto klub Color Rijeka raspisao je Natječaj za sudjelovanje na 8. salonu crno-bijele fotografije 100+1.

Riječ je o  natječajnoj izložbi na kojoj je zastupljeno do 100 najboljih crno-bijelih fotografija + jedna, koja se estetskim kriterijima izdvaja od drugih, a kojoj bi se dodijelio Grand Prix salona koji nosi ime po poznatom riječkom fotografu.

Ljubaznošću obitelji Soprano, ustanovljena je nagrada Grand Prix Fernando Soprano koja nosi ime poznatog riječkog i hrvatskog fotografa Fernanda Soprana, a koju dodjeljuje selektor za najbolju fotografiju i izniman uspjeli pristigli autorski rad.

Ove godine prijavilo se 89 autora sa 520 fotografija. Fotografije je odabrao Branislav Brkić, ugledni beogradski fotograf i predsjednik Foto saveza Srbije. Njegovim izborom na izložbi učestvuje 49 autora iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Grand Prix Fernando Soprano dobila je fotografija „Paučina“, Hrvoje Mahovića iz Zagreba.

  1. nagrada – za pojedinačnu fotografiju „Strogo kontrolisani haos“, dobila je fotografija Milana Živkovića, Beograd.
  2. nagrada za kolekciju „Mladi glazbenici“ dobila je Maja Prgomet iz Splita

Dodijeljene su još i 2.i 3.nagrade te 6 pohvala

Izložbu će otvoriti Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke .

Fernando Soprano (1922-1977)  jedan je od klasika nacionalne fotografije. Njegovo djelovanje veže se isključivo uz grad Rijeku te pripada generaciji koja se afirmirala pedesetih i šezdesetih godina proteklog stoljeća. Njegov se  fotografski stil prepoznaje uz karakteristične motive posebno u portretima te motivima luke i brodova, koje je autor komponirao na granici fotografske apstrakcije.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 16. prosinca 2021., u 19 sati, u galeriji Filodrammatica, Korzo 28/I.

Kontakt telefon: +385 98/ 328 463
e-mail: fotoklubcolor@gmail.com

Predsjednik Foto kluba Color
Ivica Nikolac, prof.