Riječki fotograf Ivica Nikolac dobitnik Godišnje nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2021. godinu

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture dr. sc. Damir Tomić Ivica Nikolac i Zdenka Terek
Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture dr. sc. Damir Tomić Ivica Nikolac i Zdenka Terek

Na svečanoj sjednici Hrvatske zajednice tehničke kulture održanoj u Zagrebu dodijeljeno je pet Godišnjih nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2021. godinu. Među dobitnicima je i riječki fotograf Ivica Nikolac kojemu je nagrada dodijeljena za dugogodišnji doprinos promicanju i unapređivanju fotografije, tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Primorsko-goranske županije, te međunarodnoj promidžbi hrvatske fotografije.

Ivica Nikolac, autor je i koautor brojnih izložbenih projekata, mentor i voditelj radionica fotografije i radionica starih fotografskih tehnika, predavač i esejist. U četiri navrata izabran za predsjednika Hrvatskog fotosaveza (1998. – 2014.). Održao je 15 samostalnih izložbi te sudjelovao na više od 70 skupnih izložbi. Bio je članom brojnih žirija salona fotografije, članom Umjetničkog savjeta Photodays Rovinj te selektor fotografskih izložbi nacionalne i međunarodne razine.

Ivica Nikolac, Zlata Medak, Predrag Bosnar
Ivica Nikolac, Zlata Medak, Predrag Bosnar

Nositelj je počasnog zvanja HonEFIAP Međunarodne federacije umjetničke fotografije (FIAP – Federation Internationale de l’Art Photographique).

Dobitnik je više nagrada i priznanja na salonima fotografije i nagrade za promicanje fotografije među kojima se posebice izdvajaju  Državna nagrada „Faust Vrančić“ 2011. i Godišnja nagrada Grada Rijeke 2013.

Predsjednik je Foto kluba Color Rijeka i član Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Rijeka,  HDLU Istre te ULUPUH Zagreb.

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) krovna je nacionalna udruga tehničke kulture u Hrvatskoj i okuplja 18 nacionalnih saveza tehničke kulture, među kojima je i Hrvatski fotosavez.