Posjet izložbi Robert Capa “La realta di fronte”

Foto klub Color organizirao je za svoje članove i sve ljubitelje fotografije posjet retrospektivnoj izložbi fotografija Roberta Cape koja je bila postavljena u izložbenom prostoru Ville Manin pored Palmanove. Riječ je o jedinstvenoj, velikoj retrospektivi poznatog fotografa Roberta Cape (1913.-1954.), kojeg se smatra utemeljiteljem modernog fotožurnalizma.

Na izložbi su postavljena najvažnija djela koja predstavljaju opus Roberta Cape: Pariške godine, španjolski građanski rat, rat između Kine i Japana, Drugi svjetski rat uključujući i čuvene fotografije iskrcavanja u Normandiji, borbe u Rusiji, prve godine države Izrael, sukob u Indokini, gdje je Capa stradao 1954.

Robert Capa (7)

Robert Capa (rođen kao Endre Ernő Friedmann u Budimpešti 1913. stradao u Thai Binh, Vijetnam, 25. svibnja, 1954.) bio je mađarski ratni fotograf i fotonovinar koji je fotografijama bilježio stradanja običnih ljudi i boraca u čak pet ratova: Španjolski građanski rat, Drugi kinesko-japanski rat, Drugi svjetski rat, Arapsko-izraelski rat 1948. i Prvi indokineski rat. Tijekom Drugog svjetskog rata fotografirao je u Londonu, Italiji, Sjevernoj Africi i Rusiji, a pratio je i oslobađanje Pariza. Bio je jedini fotograf na Omaha Beachu prilikom iskrcavanja saveznika u Normandiji, kada su, od snimljenih dvije i pol role, pogreškom laboranta, uništeni negativi, odnosno sačuvano samo 11 snimaka. Upravo te fotografije su jedan od najjačih svjedoka snage ratnog nasilja. Capa zajedno sa Henri Cartier-Bressonom, Williamom Vandivertom, Davidom Seymourom o Georgeom Rodgerom 1947.g. osniva agenciju Magnum Photos koja je bila prva organizacija za suradnju freelance fotografa diljem svijeta.

Organizirani posjeti izložbama fotografije dio su godišnjeg programa Foto kluba Color, a prema najavi, ove godine bit će ih još.