Photo schnitzel Vienna

Izložba Helmut Newton - legacy Kunstforum Beč
Izložba Helmut Newton – legacy Kunstforum Beč

Foto klub Color namjerava organizirati posjet Beču u studenom 2022.g.  Predloženi termin je petak, 18. (državni praznik), do nedjelje 20. studenog. U sklopu posjeta predlaže se posjet izložbi Helmut Newton Legacy u Kunstforumu, kao i u to vrijeme aktualnim izložbama fotografija u specijaliziranim galerijama fotografije poput Galerije – muzeja  Westlicht (Ernst Haas retrospektiva). Za one koji žele bit će dosta slobodnog vremena za eventualni posjet muzeju Albertina, Albertini Modern ili muzeju  Mumok.

Predlaže se i posjet (subota ujutro) Tržnici Naschmarkt autentičnoj bečkoj instituciji uz koju se održava veliki buvljak na kojem se može kupiti sve i svašta.

Vodiča neće biti.

Za one koji to žele posjetiti i pogledati bit će organiziran posjet isključivo dogovorenim izložbama, dakle Helmut Newton Legacy u KunstforumuErnst Haas – retrospektiva (Pionir fotografije u boji) u Galeriji – muzeju  Westlicht.

Oni koji to budu željeli moći će po putu do Beča dobiti sve informacije o svim zanimljivim mjestima gdje se dobro klopa i gdje obavezno treba popiti kavu, čaj ili smazati kolač, kao i  preporuku za restoran s dobrom Bečkom šniclom ili Kiosk tipičnim bečkim kebabom.

Ernst Haas
Ernst Haas

Prednost za sudjelovanje u Photo Schnitzel Vienna imaju oni koje to zaista interesira. Nemamo namjeru voditi ljude u šoping (za to se obratite agencijama).

Članovi kluba imaju prednost, ali mogu prijaviti i supruge, djevojke, prijatelje, koji će biti na listi čekanja.

Moguća cijena koštanja dva noćenja na bazi dvokrevetne sobe s uključenim doručkom (ako se rezervira unaprijed do kraja rujna i ako se ne ide u jeftine buhare) kreće se po osobi između 160 i 250 Eura.

Moguća je i opcija da koristite samo prijevoz do Beča a smještaj  organizirate po vlastitom ukusu i vlastitim financijskim mogućnostima. U tom slučaju će se za one koji tako odluče dogovoriti vrijeme i mjesto za povratak u Rijeku.

 

Cijena prijevoza do Beča i natrag oko 450 kuna (ovisno o broju učesnika).

Rok za prijavu interesa: utorak, 27. rujna 2022.

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail Foto kluba Color, u prijavi napisati ime i prezime, broj osoba, želim organizirani smještaj (Da ili NE).

Izložbe:

HELMUT NEWTON LEGACY – Kunstforum

Izložba predstavlja Newtonove kultne fotografije, te dijelom one koje do danas nisu prikazane. Osvjetljava manje poznate aspekte Newtonovog života i skreće pozornost na cjeloviti opus njegova stvaranja, od umjetnosti do komercijalne fotografije., kao i promjene u društvu od 1960-ih do prijelaza tisućljeća.  Izložba se održava u Bank Austria Kunstforum privatnoj ustanovi. Ovdje svoja djela predstavljaju vodeći muzeji, kao i privatni kolekcionari.

GALERIJA  WESTLICHT
Galerija WestLicht  nalazi se u prostorijama nekadašnje tvornice stakla. To je izložbeni prostor za fotografiju i muzej fotoaparata koji prikazuje tehnički razvoj fotografije od prvog fotoaparata 1839., do početka digitalnog doba. U galeriji se održavaju svjetski poznate WestLicht foto aukcije. Oko 360 povijesno i tehnički važnih objekata, počevši od prapovijesti fotografije pa sve do prvih digitalnih fotoaparata, čine WestLicht muzej fotoaparata jednim od najimpresivnijih prikaza o tehnologiji fotoaparata na svijetu.

GALERIJA OSTLICHT

Galerija OstLicht osnovana je 2012. godine u prostorijama Anker Brotfabrik u Beču i etablirala se kao vodeća austrijska galerija fotografije. Galerija priređuje retrospektive, samostalne izložbe i konceptualne grupne izložbe i predstavlja suvremene fotografe u  usponu. Redovito se pridružuje velikim međunarodnim umjetničkim sajmovima fotografije, kao što su Photo London, Photofairs Shanghai ili Viennacontemporary.

MUMOK
Mumok prikazuje različite aspekte međunarodne i austrijske avangarde. Upečatljiva tamno siva kockasta struktura obložena bazaltnim kamenom usred muzeja Museums Quartier’s Wien sadrži neobičnu zbirku koja sadrži važna djela od klasičnog modernizma, pop arta, Fluxusa i bečkog akcionizma do današnje filmske i medijske umjetnosti. Od Pabla Picassa do Andyja Warhola i Franza Westa, zbirka i posebne izložbe predstavljaju spoj tradicije i eksperimenta, prošlosti i sadašnjosti.

ALBERTINA
U Albertini se nalazi jedna od najvažnijih europskih kompilacija modernističke umjetnosti u obliku zbirke Batliner. Stalni postav obuhvaća umjetnike impresionizma i postimpresionizma kao što su Degas, Cézanne, Toulouse-Lautrec i Gauguin. Primjere njemačkog ekspresionizma, s grupama Brücke i Der Blaue Reiter, te umjetnost nove objektivnosti, s djelima Wackera, Sedlaceka i Hofera. Dubinski fokus na austrijsku umjetnost obuhvaća djela Kokoschke i slike Egger-Lienza. Veliku raznolikost ruske avangarde predstavljaju slike Gončarove, Maljeviča i Chagalla. Prezentaciju upotpunjuju brojni Picassovi chef-d’oeuvre, u rasponu od njegovih ranih kubističkih slika i djela iz njegovog zrelog razdoblja 1940-ih do vrhunskih grafika i slika iz njegovog eksperimentalnog kasnog razdoblja.

ALBERTINA MODERN
Albertina Modern je novi austrijski muzej umjetnosti za modernu i suvremenu umjetnost svjetske klase. U jednakoj mjeri usmjerava svoj pogled na međunarodne umjetničke radove i na raznolikost suvremene umjetnosti Austrije nakon 1945. godine.

TRŽNICA NASCHMARKT
Tržnica Naschmarkt je najveća gradska tržnica u Beču s  preko 100 štandova i ugostiteljskih objekata. Uz prodaju voća, povrća, začina, ribe, mesa, sira te delikatesa iz cijelog svijeta, određenim danima postoje i buvljaci gdje stanovništvo ima mogućnost prodati svoje korištene predmete, odjeću i obuću.

Naschmarkt odiše bečkom tradicijom i duhom orijentalnog bazara. U paviljonima izgrađenim u secesijskom stilu smjestile su se trgovine ispred kojih se odvija prodaja. Tu se može kupiti voće i povrće, meso i riba, kruh i sir, druge delikatese, brdo šarenih začina, čajeva. Razni kulturni utjecaji, od bečkih do balkanskih, orijentalnih i azijskih vidljivi su od štanda do štanda. U paviljonima u paralelnoj ulici  nalaze se mali restorani, od onih s bečkom tradicionalnom ili talijanskom kuhinjom do onih iz Vijetnama, Koreje ili Tajlanda.