Izložba fotografija Subjektivni pogled Željka Piković & Edvard Primožić

Subjektivni pogled

GALERIJA FOTOKLUBA COLOR, Titov trg 6/2, Rijeka
četvrtak, 16. studeni 2023. u 19 sati

Subjektivni pogled kroz objektiv

Postoji ljepota
Postoji ona vrsta ljepote koju je teško opisati. Možda zato što je teško u riječi pretočiti nepredvidljivu neponovljivost trenutka. Čovjek je sam pred Bogom, traga za istinom. Sile prirode jače su od svega.

U Starom zavjetu zapisano je:
Job 28:9

Ali na kamen diže čovjek ruku te iz korijena prevraća planine.
U kamenu prokopava prolaze, oko mu sve dragocjeno opaža.
Žilama vode on tok zaustavlja; stvari skrivene nosi na vidjelo.
Ali otkuda nam Mudrost dolazi? Na kojemu mjestu Razum prebiva?
Čovjek njezina ne poznaje puta, u zemlji živih nisu je otkrili.
Bezdan govori: ‘U meni je nema!’ a more: ‘Ne nalazi se kod mene!’
Zlatom se čistim kupiti ne može, ni cijenu njenu srebrom odmjeriti

Željka Piković i Edvard Primožić kroz četrdesetak fotografija pričaju nostalgičnu priču o moru i čovjeku,  koristeći se pritom retro tehnikom crno-bijele fotografije, čija naglašena zrnatost, što je posebno prisutno kod Edvarda Primožića, isticanje dinamičnosti, zatamnjivanje detalja, pokazuje izrazitu snagu emotivnog doživljaja prolaznosti trenutka.
Pjesnik bi rekao slovom svjetla piše: To je moje more, more u meni.

 Željka Piković, rođena je u Rijeci 1963.g. Članica je Fotokluba Color od 2011.g. Svoje prve korake u fotografiji započela je u foto sekciji Osnovne škole Čavle. Fotografijom se aktivnije počinje baviti po upisu u Fotoklub Color sudjelujući na raznim fotografskim natječajima.  Učestvovala je na preko 25 izložbi osvojivši deset nagrada i plaketa. Fotografija je hobi u kojem uživa i koji joj omogućuje da  se osjeća opušteno i sretno. Najviše voli fotografirati prirodu, pejzaže, prirodne elemente, more sunce, vodu, ali isto tako podjednako dobro arhitekturu, otkrivati detalje koje naglašava dobro osmišljenom kompozicijom. Na ovoj se izložbi predstavlja serijom crno-bijelih fotografija pod nazivom „Moj kraj, moje gore, moje more“, u kojima je vidljiv pomalo sentimentalni, ali ipak znalački uspostavljen odnos čovjeka i prirode kraja u kojem živi. Željka Piković je fotografkinja zgušnjavajuće atmosfere emocija. Kadrovi su joj jasni, precizno i uravnoteženo izrezani iz šireg okruženja, čime postiže usmjerenost promatrača na detalj koji želi naglasiti. U njenim fotografijama misli i osjećaji reflektiraju se u usporeno ili zaleđeno vrijeme koje teče, a ne teče. Ali ipak prolazi.

Edvard Primožić rođen je 1948. godine u Ljubljani. Odmah nakon rođenja sa majkom dolazi u Lovran gdje živi i danas. Fotografijom se počeo amaterski baviti šezdesetih godina prošlog stoljeća. U tom periodu pohađao je više  tečaja fotografije koga su vodili poznati fotografski autori Ranka Dokmanovića,  Istoga Žorža i kasnije Ivice Nikolca i drugi.

Učlanjenjem u Foto klub Color Rijeka, njegov se amaterski pristup i viđenje fotografije u potpunosti preokrenuo u stručnom pogledu. Želeći više naučiti o fotografiji, upisuje Učilište „Algebra“ iz Zagreba gdje stječe kvalifikaciju i zvanje „Specijaliste digitalne fotografije i obrade“.

Edvard Primožić obnašao je u dva mandata funkciju predsjednika Foto kluba Color iz Rijeke, a sada se nalazi na funkciji tajnika Foto kluba Color. Svojim fotografijama u proteklih pedesetak godina učestvovao je na preko 40 skupnih i 9  samostalnih izložbi održanih u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj (Budimpešta) i Slovačkoj (Hurbanovo). Na skupnim izložbama njegove su fotografije i kolekcije bile više puta pohvaljivane ili nagrađivane. Kao autoru najbliža mu je dokumentarna fotografija, a rado fotografira pejzaže, urbane fotografije, portrete i motive s javnih događanja.
Ivica Nikolac