Klupska izložba fotografija, Rijeka – Filodrammatica 2006.

Klupska izložba 2006.Homage Fernandu Sopranu
S riječke i hrvatske kulturne scene 1980. godine nestao je Foto klub COLOR,ali samo formalno, nastavivši živjeti kroz biografije svojih članova koji su obilježili drugu polovicu prošlog stoljeća, kao i u memoriji brojnih posjetitelja izložaba što ih je priređivao u godinama svoje ativnosti,od 1961.-1980. godine.
Upravo zato je ideja profesora Rajka Đedovića o povratku FK COLOR na riječku kulturnu scenu primljena sa simpatijom.
Koncem 2005.godine održana je Izborna skupština FK COLOR i usvojen plan aktivnosti za 2006.godinu.

Katalog: Klupska izložba fotografija, Rijeka – Filodrammatica 2006.godine

Program je ambiciozno postavljen: nastavlja se s priređivanjem izložbi svojih članova, sudjelovanjem na međunarodnim pozivnim i žiriranim izložbama, preuzimanjem kvalitetnih domaćih i stranih izložbi fotografija, organiziranjem radionica i tečajeva fotografije, predavanja o fotografiji. Posebno se planira priprema izložbe Fernanada Soprana, prvog predsjednika FK COLOR kao i utemeljenje nagrade za fotografiju koja bi nosila njegovo ime. Planirana inauguracija ove nagrade kroz izložbu Sopranovih radova privremeno je odgođena budući je u organizaciji Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba već održana izložba dijela radova ovog renomiranog umjetnika u Muzeju grada Rijeke.
FK COLOR ne odustaje od svog programa jer želi ukazati na dosege i utjecaj Soprana fotografa i FK COLOR na razvoj riječke fotografije te na taj način potaknuti aktivnosti pojedinaca i drugih klubova u Rijeci.
Izložba fotografija članova FK COLOR obuhvaća ukupno 51 rad 22 autora. Broj fotografija s kojima je pojedini autor na izložbi zastupljen nema rangirajuće značenje. Primarni je kriterij odabira fotografija njihova oblikovna, izvedbena i estetska razina te cilj izbornika da se postavom izložbe ostvari nova estetska vrijednost.
Iako koncepcija izložbe ne pretpostavlja problematiziranje i valorizaciju fotografije, izloženi radovi nam pružaju kvalitetnu informaciju o uključivanju riječkih autora u aktualne umjetničke tokove. Spektar njihovih interesa se kreće od bilježenja objektivne stvarnosti (portret, akt, pejzaž) do apstrakcije, a u izvedbenom smislu od tradicionalne tehnike do primjene novih tehnologija.
Zahvaljujući agilnosti i gotovo mladenačkom entuzijazmu Rajka Đedovića i Istoga Žorža, ovom se izložbom pred riječkom kulturnom javnošću, nakon četvrt stoljeća ispisuje prva stranica nastavljene aktivnosti Kluba.
Rijeka, svibanj 2006.
Ljubica Dujmović – povjesničarka umjetnosti

Izloženi radovi:

Marko Božić: Bizarre, Život
Damir Debeuc: Golgota
Ervin Debeuc: Čekanje na partencu, Čovjek u moru
Ranko Dokmanović: Žnidarići-gnoj, Žnidarići, Žnidarići
Rajko Đedović: Transformacija, Ruke, Pulsiranje
Verdan Grubelić: Negdje daleko, Pred neveru
Egon Hreljanović: Ardesia 2, Ardesia 3
Nenad Kopp: Let, Refleksi
Ljiljana Marinski: Raspad, Egalite, Pogled na …
Đerđ Mjeda: Unije, Portret, Akt
Darko Mohar: Lavander, Jesen
Gordana Nikolić: Kaprun
Robert Pichler: Škoj, Susret
Ivan Rilov: Podno hrama, Osiguranje, Okovi sna
Vedran Sanković: Ptice, Škrile
Ivana Savić: Prosvjetljena, Stube za nebo
Adriana Soprano: Na po puta, Elementi, Stijene
Boris Sušanj: Štipaljke, Kojim putem,
Ante Škrobonja: Spalatogram 2, Spalatogram 1, Spalatogram 3, Spalatogram 4
Andrej Turina: Armada