4. klupska izložba fotografija Žena 2009.g.

Jerko Gudac - 1.G-4-33 Zlatna plaketa za kolekciju 2009.O izložbi
Što je zajedničko boksačici u žaru borbe, baki koja toplo ispraća goste na pragu svojeg doma, mladoj gitaristici koja ekstatično proživljava svoju glazbu i majci koja zaljubljeno promatra svoje dijete? Riječ je o ženama koje su privukle pažnju članova Foto kluba „Color”- Rijeka, zagolicale im maštu i inspirirale ih za finalni klik fotoaparatom.Ženama je, dakle kao ultimativnoj umjetničkoj inspiraciji, već drugu godinu za redom posvećena četvrta klupska izložba Foto kluba „Color”- Rijeka.

Katalog: 4. klupska izložba fotografija Žena 2009.g.

Interesantno je promatrati na koji su način članovi kluba pristupili zadanoj temi, pri čemu različiti pristupi svjedoče o različitim umjetničkim filozofijama i senzibilitetima.
Dio autora vješto razotkriva žensku narav u trenucima njene samoće, kada su maske spuštene i kada ona prestaje biti svjesna svijeta koji je okružuje. Autor tu nastupa kao strpljivi promatrač koji kradomice bilježi njenu intimu, pa fotografije pritom nastale postaju dragocjena otkrića. Drugi se nisu zadovoljili ulogom promatrača, pa svojim foto – objektivima ulaze u interakciju s modelom. Njihovi objektivi postavljaju pitanja, a žena na njih adekvatno odgovara. Pritom se očituje vještina autora da posredstvom fotoaparata zavede, nasmije, udobrovolji i na taj način postigne priželjkivani efekt.
Žena, njen profil ili silueta kod nekih je autora samo polazište i podloga za fotografski eksperiment, studiju kolorita i raznovrsnih fotografskih tehnika, pa ih uvjetno možemo nazvati inovatorima ovogodišnje izložbe.
Dio autora u larpurlartističkoj je maniri usmjerio svoje stvaralačke napore na istraživanje čisto estetskih vrijednosti ženske pojavnosti što je rezultiralo nekolicinom aktova i portreta vrlo profinjene vizualnosti.
Raznovrsnošću pristupa zadanoj temi, ugođaja i estetika izložene fotografije stvaraju zaokruženu sliku žene danas u svim njezinim pojavnostima te istovremeno svjedoče o kretanjima unutar medija fotografije na lokalnoj razini.
Pred članove ocjenjivačkog žirija stavljen je težak zadatak; od zaprimljenih sedamdeset i dvije fotografije izabrati one najbolje i to u kategoriji pojedinačnih fotografija te kategoriji fotografskih kolekcija.
U kategoriji pojedinačnih fotografija nagrađeni su slijedeći autori: Darko Mohar s fotografijom „Usud” brončana plaketa, Michele Bujaš, „Tuga” srebrna te Mirko Žorž, „Pokret” zlatna nagrada. Dodijeljene su i dvije diplome autorima Lučio Vidotu za rad ,,1-pod” te Gei Golović za rad „Aktovi”.
U kategoriji kolekcija nagrađeni su: Mladen Kvočka, “Stephy” brončana plaketa, Ana Osmanović, „Moji snovi” srebrna, te je Jerko Gudac s radom „G- 433″ nagrađen zlatnom plaketom. Diploma je dodijeljena kolekciji “Reality” autora Alena Kregara.

Dvadeset i tri autora Foto kluba „Color” ovom prilikom pojačana gostujućim članovima Foto sekcije „Bazovica” iznova su nam priredili lijepu i interesantnu izložbu.
Šezdeset izloženih fotografija, šezdeset različitih doživljaja žene. Puno je to žena na jednom mjestu, reći će neki. A što na to kažu one same? Neke se podozrivo smješkaju, neke su sjele da predahnu, druge bezbrižno plešu..
Rijeka, travanj 2009.
Vana Gović

4. klupska izložba fotografija Žena 2009.g., Rijeka-Filodrammatica 8.-18. travnja 2009.

Organizacijski odbor: Rajko Đedović, predsjednik, Gea Golović, tajnica, Mirko Žorž, Mladen Kvočka, Damir Debeuc, Darko Mohar

Žiri:
Vana Gović, povjesničarka umjetnosti, Aleksandar Adamić, član kino-kluba Liburnija, Luciano Bibulić, umjetnički fotograf – član HDLU – Rijeka i HZSU