18. izložba fotografija na temu Žena – 2022.

Slađana Pantelić - Plavi kacket
Slađana Pantelić – Plavi kacket

Otvorenje, utorak, 8. ožujka 2022.g. u 19 sati, u galeriji Foto kluba Color, Titov trg 6/II.
Na izložbu su se javila 62 autora/ice, Selektorica je za izložbu odabrala 46 fotografija od 34 autora iz Hrvatske i susjednih zemalja. Izložbu je financijski potpomogao Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za sport i tehničku kulturu. Izložbu će otvoriti pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Zdravko Ivanković.
Izložba će se moći pogledati utorkom i četvrtkom od 17,00 do 19,00 sati u galeriji Foto kluba Color, Titov trg 6/II.

Foto klub Color tradicionalno povodom Međunarodnog dana žena priređuje izložbu Žena. Kako kaže selektorica  izložbe povjesničarka umjetnosti Mr. sc. Jasna Rodin, motiv žene, vrlo je zastupljen i neizostavan u umjetničkim inspiracijama. Objedinjen i predstavljen kroz skupnu izložbu on naglašava poetiku i izražajnost na specifičan način sa značenjem i prikazom svega onoga što ženu čini ženom, gledištima, nazorima, emocijama i estetici, na njezinom kompleksnom poimanju u svijetu danas. Iznenađujuće dobar odaziv autora sa kvalitetnim i zanimljivim radovima koji se kreću od dominantne crno bijele fotografije do rjeđih, ali zato ništa manje zanimljivih i uspješnih, ostvarenja u boji. Kod nekih je autora bilo teško izdvojiti samo jedan uradak jer sagledana u cjelini ponuđenih fotografija, djela se nadopunjuju, doprinoseći ozbiljnosti i adekvatnosti prezentacije. Stvarajući posebnost atmosfere, suglasjem pokreta i ambijenta, u skladu boja i sjena, uz posebnost svjetla i atmosfere izabrani prizori postigli su svoj cilj, ukoliko su nas zaveli te svojom snagom i specifičnošću uvukli u svoj svijet te nam donijeli jedinstvenost doživljaja. U današnje doba nesigurnosti, napetosti i strepnji predstavljene su fotografije koje zrače mirnoćom, ležernošću, odmjerenošću i vedrinom, kako bi kompletan dojam izložbe bio cjelovit i pozitivan.

XVIII. tradicionalna izložba fotografija na temu žena Foto kluba Color.

Riječ organizatora:
18. natječajna izložba „Žena“ ispunila je sva očekivanja organizatora. Na natječaj su se javila 62 autora, odnosno autorice, s čitavim nizom zanimljivih fotografija, što je ohrabrujuće. Zanimljivo je da je ove godine prijavljen popriličan broj ženskih aktova, pretežito u crno-bijeloj tehnici koji temu ženskog tijela promatraju kroz prizmu posebne estetike. Kako ne bismo selektore dovodili u situaciju da moraju sužavati izbor, razmišljamo o tome da pri raspisu sljedeće izložbe Žena ciljano izdvojimo temu „Akt“ i time od jedne, napravimo dvije podjednako zanimljive izložbe. Zahvaljujemo se mr.sc. Jasni Rodin povjesničarki umjetnosti na izvrsnom odabiru fotografija. Zahvaljujemo se također svim autoricama i autorima na poslanim fotografijama, želimo im puno uspjeha u daljnjem radu i pozivamo ih da se odazovu našoj natječajnoj izložbi 9. salon crno-bijele fotografije 100+1, kojeg ćemo uskoro raspisati.
Ivica Nikolac, prof